Μετέωρα

Μετέωρα

Η μεγαλοπρέπεια του τοπίου τον Μετεώρων, αποτελεί μια υπενθύμιση του πόσο μικροί στεκόμαστε απέναντι στο Θείο ενώ τα μοναστήρια, που φαντάζουν σαν φυσική συνέχεια του βράχου αποτελούν δείγμα της αέναης προσπάθειάς μας να το προσεγγίσουμε και να το κατανοήσουμε.

Αυτόν τον επιβλητικό και δυσπρόσιτο τόπο διάλεξαν μοναχοί και ερημίτες ακόμη πριν από το 1000 μ.Χ. για να ασκητέψουν. Κατά τον 14ο αιώνα χτίστηκαν τα πρώτα μοναστήρια. Έκτοτε ανακατασκευάστηκαν και επεκτάθηκαν ώστε κάποια από αυτά να σώζονται και να λειτουργούν μέχρι τις μέρες μας.

Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν και είναι επισκέψιμα τα 6 (4 ανδρικά 2 γυναικεία).

Η πρόσβαση στα μοναστήρια παλαιότερα γινόταν με δίχτυα και ανεμόσκαλες και ο ανεφοδιασμός με καλάθια δεμένα σε σχοινιά. Οι σύγχρονοι προσκυνητές έχουν ασφαλή πρόσβαση αφού πλέον έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια στο βράχο.

Τα Μετέωρα χαρακτηρίζονται ως το δεύτερο Άγιο Όρος και προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα μοναστήρια των Μετεώρων φυλάσσονται σπουδαία ιερά κειμήλια και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας βυζαντινά κείμενα.

Η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ο αιώνα από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη και έδωσε σε όλο το σύμπλεγμα το όνομά του. Όπως μαρτυρά και το όνομά του πρόκειται για το μεγαλύτερο μοναστήρι του συμπλέγματος. Στο ιερό του καθολικού της Μονής υπάρχουν σημαντικές τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής.

Απέναντι από το «Μεγάλο Μετέωρο» βρίσκεται η Ι. Μονή Βαρλαάμ όπου φυλάσσεται αξιόλογη συλλογή χειρογράφων και ιερών κειμηλίων

Η Ι. Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι το ένα από τα δύο γυναικεία μοναστήρια. Στο καθολικό της μονής, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Χαραλάμπους και υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο μοναδικής ομορφιάς.

Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος είναι χτισμένη στον πιο εντυπωσιακό βράχο των Μετεώρων. Εκεί βρίσκεται και το παρεκκλήσι του Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου, λαξευμένο μέσα στο βράχο με σημαντικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1682.

Η Ι. Μονή Ρουσάνου είναι το δεύτερο γυναικείο μοναστήρι. Καταλαμβάνοντας όλη την έκταση της κορυφής του απότομου βράχου που το φιλοξενεί, μοιάζει με φυσική απόληξή του. Εδώ βρίσκονται αξιόλογες αγιογραφίες άγνωστου αγιογράφου επηρεασμένου από την Κρητική σχολή.

Η Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά έχει αγιογραφηθεί από τον Θεοφάνη τον Κρητικό, τον σπουδαίο βυζαντινό εικονογράφο της Κρητικής Σχολής, δάσκαλο πολλών σπουδαίων εικονογράφων του 16ου αιώνα ανάμεσα στους οποίους και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Στο παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου που βρίσκεται στο χώρο της Μονής σώζονται μέρη από τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

E banner