Άγιος Ιωάννης Ρώσσος
Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Ελληνισμού είναι το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου που φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό στο χωριό Προκόπι της Βόρειας Εύβοιας. Μεταφέρθηκε εκεί το 1924 από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Καππαδοκίας κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος γεννήθηκε το 1690 στη Ρωσία κατά την Βασιλεία του Μεγάλου Πέτρου. Πολέμησε στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο όπου και πιάστηκε αιχμάλωτος ενός Τούρκου που τον μετέφερε στην πατρίδα του, το Προκόπι, ένα χωριό κοντά στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Εκεί υπέφερε πολλά δεινά και εξευτελισμούς από τους Τούρκους που προσπάθησαν να κάμψουν την πιστή του. Το ακλόνητο φρόνημά του όμως και ο ενάρετος χαρακτήρας του έκαναν τον αφέντη του να τον εκτιμήσει και να τον αφήσει να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Σε ηλικία 40 ετών αρρώστησε βαριά από τις κακουχίες και πέθανε. Κηδεύτηκε χριστιανικά ύστερα από άδεια του Τούρκου αφέντη του και θάφτηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά τη λεηλασία του ναού από Τούρκους το 1832 το λείψανό του πετάχτηκε στη φωτιά για να καεί αλλά έμεινε ανέπαφο. Το λείψανό του θεωρήθηκε θαυματουργό και δημιουργήθηκε προσκύνημα με μεγάλη απήχηση σε ανθρώπους όλων των θρησκειών, στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας. Το 1924 οι διωγμένοι χριστιανοί του Προκοπίου μετέφεραν το ιερό λείψανο μαζί τους στη νέα τους πατρίδα, στην Εύβοια, όπου λίγο αργότερα θεμελιώθηκε ο ναός προς τιμήν του Αγίου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος αποτελεί ένα σύμβολο ταπεινότητας και ανεκτικότητας. Με την ενάρετη ζωή του κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και τη λατρεία των ανθρώπων ανεξαρτήτως της θρησκείας τους.